Weer heeft hij het voor elkaar, de wereldberoemde Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick. Op het strand van de Dode Zee stonden zaterdag duizend blote Israëliërs, tussen de 18 en 77 jaar, voor een fotoshoot. 3000 mensen hadden zich aangemeld.
Met de fotoshoot Naked Sea wordt aandacht gevraagd voor de problemen waar het meer mee kampt. Volgens experts is de zee tegen 2050 opgedroogd als er geen maatregelen worden genomen. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld. Ook wil de organisatie dat het meer wordt erkend als een van de zeven wereldwonderen. Daarover wordt in november via internet gestemd.
Even leek het project op losse schroeven te staan toen de grootste financier zich onlangs terugtrok, maar uiteindelijk kon het toch doorgaan. Voor Tunick zegt een naaktinstallatie veel over de openheid van een land. "Op sommige plekken is het werk wat controversiëler dan op andere plekken. Wat mij betreft is een land waar naakt in kunst en in het publieke domein is toegestaan een progressief land, heel open en waardig."
Orthodox-joodse rabbijnen en politici waren tegen de fotoshoot. De lokale autoriteiten dreigden de politie in te schakelen. De shoot zou aanstootgevend zijn voor omwonenden. Maar volgens een politiewoordvoerder werd er niet opgetreden omdat het plaatsvond op een privéstrand.
Tunick heeft op meerdere beroemde plekken ter wereld al groepen naakte mensen op de foto gezet. Zo gingen vorig jaar in Sydney duizenden mensen uit de kleren voor een fotoshoot. Zo'n 5.200 naakte Australiërs werden vastgelegd voor het Opera House. En in Amsterdam kreeg de fotokunstenaar in 2007 zo'n 2000 naakte Nederlanders op de fiets, bij een tankstation en op een brug bij de Lelygracht. Foto