Twee jaar geleden werd Ardi Rizal wereldberoemd omdat hij rookte. Op zich niet zo spectaculair, maar het feit dat de uk slechts twee jaar oud was, ontlokte reacties vanuit alle hoeken van onze wereldbol. Nu is hij 'afgekickt', al durft het al eens mis te lopenÖ
Veertig sigaretten per dag en begonnen op de leeftijd van achttien maanden, het liep goed fout met de jonge verslaafde. Maar nu, twee jaar later, is Ardi Rizal (wiens achternaam vreemd genoeg veel weg heeft van een fabrikant in sigarettenpapier, Rizla - misschien een vorm van guerrilla marketing?) aan de beterhand, al is die roze zonnebril er zwaar over. IndonesiŽ schaamde zich zo hard voor de schandaalpeuter dat ze hem verplicht in een afkickcentrum lieten opnemen.
Hij zou niet meer roken, maar af en toe dreigt hij zijn oude gewoonte (vreemd om dat te zeggen van een vierjarige) terug op te nemen als hij geen speelgoed krijgt, volgens zijn moeder. Ze betrapte hem onlangs nog eens, volgens haar zijn het lokale sigarettenverkopers die hem nog wel eens een 'pafje' aanbieden.
Ardi had zelf de beelden, die van hem een Youtube-hit maakten, nog niet gezien. Een leven zonder internet, youtube, facebook of twitter, het bestaat toch nog!