Een wethouder in Deventer is donderdag in de kraag gevat wegens de diefstal van twee verfkwasten uit een bouwmarkt. Wethouder Marc Jan Ahne (D66) stelt dat hij was vergeten dat hij de kwasten in zijn achterzak had gestoken, blijkt uit een verklaring van de bestuurder. "Ik had geen enkele intentie diefstal te plegen."
Ahne stelt dat hij de kwasten in zijn achterzak stak om zijn handen vrij te houden. "Ik was op mijn telefoon bezig een mail te beantwoorden en moest nog zoeken naar de lak. Op dat moment was ik met mijn hoofd meer bij andere zaken dan bij de aankopen die ik aan het doen was."
Nadat hij de andere boodschappen had verzameld, liep hij naar de kassa, waar hij werd afgeleid door een stickeractie. Hij betaalde zijn boodschappen, behalve de kwasten, die hij 'totaal was vergeten'.
Toen de wethouder naar buiten liep, ging het alarm af. Ahne had aanvankelijk niet door dat hij dit alarm veroorzaakte en toen een medewerker van de bouwmarkt hem vertelde dat hij iets meenam zonder te betalen, ontkende hij dat eerst. Hij realiseerde zich echter dat hij de kwasten nog bij zich droeg en heeft die bij de kassa weggelegd.
De winkel volgde het protocol voor winkeldiefstal en waarschuwde de politie. De wethouder stelt het incident 'enorm' te betreuren. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen wat er met de zaak gebeurt.