Zonder angst voor haaien is de 61-jarige Amerikaanse Diana Nyad in Cuba in zee geprongen, om 160 kilometer verder naar Florida te zwemmen, zonder veiligheidsmaatregelen.
Nyad, die in 1978 voor de eerste keer van Cuba naar Florida geprobeerd had te zwemmen, is niet onder de indruk van het aanwezige gevaar van een haai-aanval: "Binnen een week ben ik weer terug", zei ze tegen reporters en nieuwsgierigen, die haar sprong in het water bij de internationale marineclub in de Hemingway-jachthaven van Havanna gadesloegen.
Nyad wordt door 3 jachten en 2 kajaks begeleid, die met elektrische schilden uitgerust zijn, om eventuele haaien weg te houden van de zwemster.
Reden voor deze sprong was dat ze wil dat Cuba en de Verenigde Staten op vriendschappelijke voet verdergaan. Cuba en de Verenigde Staten zijn elkaars vijanden sinds Cuba zo'n 60 jaar geleden onder Fidel Castro een communistische dictatuur werd.
Update:
De Amerikaanse zwemster Diana Nyad (61) is er niet in geslaagd van Cuba naar Florida te zwemmen, een tocht van minstens 166 kilometer. Ze werd in de nacht van maandag op dinsdag brakend uit de zee gehaald. Dat meldde nieuwszender CNN, die Nyad volgde bij haar oversteek.