In Kunming, een stad in het zuidwesten van China, staat een nep-Ikea. Dit meldde persbureau Reuters vandaag. Vorige week maakte het persbureau al melding van een valse Apple-winkel in dezelfde stad.
De 10.000 vierkante meter grote meubelzaak heet weliswaar geen Ikea, maar 11 Furniture, maar lijkt als twee druppels water op de Zweedse meubelgigant. De winkel gebruikt dezelfde geelblauwe huisstijl, dezelfde potloodjes en bewegwijzering en veel producten lijken op die van Ikea.
De nep-Ikea is symbolisch voor een nieuwe golf van merkenpiraterij die door China gaat. Namakers van merken worden volgens Reuters steeds geavanceerder en concentreren zich niet langer op het namaken van luxe handtassen, dvd's en sportschoenen, maar repliceren ze ook het uiterlijk, het gevoel en service van succesvolle westerse retailconcepten - 'in essentie, kapen ze de hele merkbeleving'. Het restaurant van de nep-Ikea, compleet met minimalistische houten tafels, serveert echter geen Zweedse gehaktballetjes en zalm, maar gebraden varkensgehakt en eieren.