Een aap in Indonesië wist de camera van een natuurfotograaf te ‘lenen’ en maakte een aantal foto’s van zichzelf. Wat ons betreft zit de ideale profielfoto voor Facebook er al tussen.
De foto’s van de apen laten in het begin veel plaatjes zien waarop ze ‘lachen’. Dit heeft echter niets te maken met lachen maar is hetzelfde als een hond die zijn tanden ontbloot. De reden is waarschijnlijk dat de apen voor het eerst hun eigen reflectie zagen in de lens en ook schrokken van de geluiden uit de camera.
Eenmaal aan het geluid gewend, bleef de aap op het knopje drukken dat het geluid veroorzaakte en schoot zo de ene foto na de andere van zichzelf. De fotograaf geeft dan wel aan dat het gros van de honderden foto’s onscherp was maar toch geen onaardige eerste stap op het gebied van de digitale fotografie.
De apen behoren tot het makaken-soort, een bedreigde soort en dus zeldzaam. De fotograaf was onderweg naar een nationaal park toen hij de groep apen tegen het lijf liep. De groep wordt ook gevolgd door wetenschappers uit Nederland die daar een basis hebben opgezet. Uiteindelijk heeft de fotograaf drie dagen met ze opgetrokken en bleek de groep zeer geïnteresseerd in de spullen van de fotograaf en toonden ze totaal geen agressie. Foto