Amerika dreigt zichzelf in de problemen te brengen, als het schuldplafond voor de federale overheid niet binnen twee weken wordt verhoogd. Maar er is een oplossing: sla een munt met een waarde van 1.000 miljard dollar.
De Verenigde Staten dreigen zichzelf door politiek gesteggel financieel in de problemen te brengen. Wettelijk moet om de zoveel jaar het maximale leenbedrag voor de federale overheid worden aangepast en deze zomer moet dat opnieuw gebeuren.
Het huidige wettelijke plafond voor de Amerikaanse staatsschuld ligt op 14.300 miljard dollar. De feitelijke overheidsschuld heeft dat niveau inmiddels bereikt.
Als het Amerikaanse Congres niet binnen twee weken een wet aanneemt om het schuldplafond te verhogen, komt de federale overheid in de problemen met de financiering van overheidsuitgaven.
De technische problemen met het schuldplafond hebben niets te maken met de structurele leencapaciteit van de VS. Daar is weinig mis mee. Maar Republikeinen en Democraten steggelen al maanden over de voorwaarden voor het verhogen van het schuldplafond: moet er harder bezuinigd worden, mogen de belastingen omhoog?
Er is echter een manier om het wettelijke plafond te omzeilen, zo stelde een Amerikaanse blogger eerder dit jaar.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de bevoegdheid om een platina-munt te laten slaan en die een nominale waarde van 1.000 miljard dollar te geven.
Vervolgens kan minister van Financiën Geithner naar de Federal Reserve Bank van New York stappen en met de munt voor 1.000 miljard dollar staatobligaties terugkopen van de centrale bank. Schuld weg, klus geklaard.
Dit monetaire foefje komt wel neer op een vorm van 'geld bijdrukken'. Zie voor een uitgebreide uitleg het Nederlandse monetaire blog Money for Nothing. Maar wie weet, als politici in Washington er niet snel uitkomen...