De Duitse politie heeft urenlang alle mobiele gesprekken, sms'jes en de locatie van demonstranten én duizenden bewoners van Dresden afgetapt. Een spionagesleepnet zonder weerga.
In Duitsland is grote onrust ontstaan nadat bekend is geworden dat de politie in Dresden een enorme aftap-razzia heeft gehouden. Een hele wijk is namelijk urenlang volledig onder de tap geplaatst, iets dat indruist tegen basale rechtsbeginselen en grondrechten.
Iedereen in wijk afgeluisterd
Op 19 februari was er in Dresden een demonstratie tegen neonazi’s. Om mogelijke raddraaiers te kunnen pakken, heeft de politie vervolgens preventief de hele buurt afgetapt via de antennes van het mobiele netwerk. Zodoende zijn alle gesprekken, sms’jes en locatiegegevens van tienduizenden mensen afgeluisterd en opgeslagen.
Veruit de meeste afgetapte personen waren wijkbewoners die helemaal niets met de demonstratie van doen hadden, meldt het Duitse dagblad Taz. Zij zijn simpelweg meegenomen in het politiesleepnet.
In totaal zijn er zo in een paar uur tijd 138.000 data entries opgeslagen. Uit dit gigantische sleepnet heeft de politie vervolgens een aantal zeer gedetailleerde profielen gemaakt: wie, wanneer, waar en hoe met elkaar mobiel communiceerde tijdens de uren van het protest.
De Duitse privacywaakhond doet inmiddels onderzoek naar de aftap-razzia. Het is duidelijk dat politie en Justitie hun bevoegdheden ver hebben overschreden.
In Nederland hanteren politie en Justitie vaak sleepnettechnieken bij het CIOT, waarbij honderden of duizenden gegevens tegelijk worden opgevraagd. Zo kan de politie bijvoorbeeld nagaan wie er ten tijde van een misdaad rond de plaats van het delict aanwezig waren. Dat gebeurt dan aan de hand van data afkomstig van antennes van mobiele telefoonnetwerken.
Maar dit zijn dus alleen de NAW-gegevens, gekoppeld aan tijd en locatie. Justitie heeft echter ook plannen om alle verkeersgegevens, wie wanneer waar belt en sms't, toegankelijk te maken via het CIOT. Dit project heet 'Verkeerstoren'.