Kan een gevulde portemonnee compensatie bieden voor een minder aantrekkelijk uiterlijk? Ja, blijkt uit nieuw onderzoek. Aan de borreltafel is het een bekende wijsheid: geld werkt als een magneet. Maar gaat het ook echt zo?
De Spaanse econoom Sonia Oreffice onderzocht of er een wisselwerking is tussen uiterlijk en inkomen, waarbij partners een hoger inkomen accepteren als compensatie voor een minder aantrekkelijk voorkomen.
Op basis van uitgebreide Amerikaanse data bekeek ze specifiek de verhouding tussen de zogenoemde Body Mass Index (BMI), inkomen en het aantal gewerkt uren bij mannen en vrouwen.
Oreffice was vooral geďnteresseerd in net getrouwde stellen, om meer te weten te komen over overwegingen bij de partnerkeuze in een relatief vroeg stadium van de relatie.
Kilo erbij voor 2,70 per week
Op de site Vox doet Oreffice verslag in een audiointerview. Wat blijkt: voor zowel mannen als vrouwen is er een verband, waarbij een relatief hoger gewicht op de relatiemarkt gecompenseerd kan worden door meer inkomen. Daarbij is rekening gehouden met verstorende effecten. Werknemers met kantoorbanen bewegen bijvoorbeeld minder, wat kan resulteren en een hoger gewicht bij een relatief goede beloning.
Met een knipoog wil Oreffice desgevraagd wel een vuistregel kwijt. Voor mannen geldt gemiddeld dat een kilo extra gewicht betekent dat ze omgerekend 2,70 per week, of 140 euro per jaar méér moeten verdienen, om dezelfde aantrekkelijkheid te behouden op de relatiemarkt.