Afgelopen maandag is ťťn van de belangrijkste verdachten van oorlogsmisdaden in
Rwanda, Mathias Bushishi (71), gearresteerd in zijn appartement in BelgiŽ. Sinds juli 2009 werd hij gezocht door Interpol. Volgens Belgische media is nu gebleken dat Bushishi al die tijd gewoon met naam en adres in de telefoongids van de Brusselse deelgemeente Laken heeft gestaan.
In 1994 zijn in ruim drie maanden tijd tussen 800.000 en een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven gebracht. Ten tijde van deze genocide was Bushishi hoofdaanklager in de zuidelijke stad Butare. Om zijn rol in de gewelddadige burgeroorlog staat Bushishi, samen met nog 170 anderen, op een Rwandese lijst van verdachten van betrokkenheid bij de volkerenmoord.
Het Openbaar Ministerie liet weten dat de Rwandees in BelgiŽ kan worden berecht. De afgelopen jaren is een aantal verdachten van betrokkenheid bij de genocide in Rwanda strafrechtelijk vervolgd in BelgiŽ. Waaronder eind 2009 Ephrem Nkezabera, de 'bankier van de genocide', die werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Aanstaande vrijdag zal Bushishi al voor de Belgische Raadkamer (onderzoeksgerecht) verschijnen, onder verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.