Een 46-jarige atleet uit Heythuysen zegt dat hem zondag tijdens de Venloop vanuit het publiek een bekertje water met daarin amfetamine is aangereikt. De man werd na de finish onwel en werd opgenomen in het ziekenhuis, waar de harddrug in zijn lichaam werd aangetroffen. De atleet verbleef ook de afgelopen dagen nog in het ziekenhuis, waar hij diverse onderzoeken onderging. Vandaag kan hij waarschijnlijk weer naar huis. "Hij heeft geluk gehad”, zegt zijn echtgenote, die niet met haar naam in de krant wil. "Mijn man is getraind en kan wat hebben, anders had het veel slechter kunnen aflopen.”
Amfetamine is een synthetische drug die in de volksmond ook wel speed wordt genoemd. Vanwege de sterk oppeppende werking wordt het soms door sporters als doping gebruikt. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, een van de bijwerkingen kan hartfalen zijn.
Volgens de betrokkenen moet het incident rond het vijftien-kilometerpunt zijn gebeurd, grofweg tussen Blerick en Hout-Blerick. Vanaf dat moment merkte de Heythuysenaar plotseling dat het lopen minder ging. "De laatste kilometer heeft hij bijna zwalkend richting de finish gelopen, daarbij ondersteund door een andere loper”, laat een zwager weten.
De politie bevestigt de aangifte en spreekt voorlopig van een poging tot zware mishandeling. "Maar dan lopen we op de zaken vooruit. Er is een onderzoek ingesteld naar de precieze toedracht van het voorval”, laat een politiewoordvoerder weten. De politie ziet het als een incident. "Bij ons zijn in ieder geval geen andere meldingen van deze aard binnengekomen.”
Ook de organisatie van de Venloop spreekt van een incident. "Er zijn zondag zes mensen onwel geworden. Twee daarvan liepen de tien kilometer en zijn nooit bij dat bewuste punt geweest. Ook in de andere gevallen is geen sprake van amfetamine. Het nu nog de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren, wij wachten het politieonderzoek af”, aldus Venloopvoorzitter Nico van Knippenberg.
Bij de Nederlandse Atletiek Unie was gisteren niemand bereikbaar die kon aangeven of dergelijke incidenten vaker voorkomen.