TEN BOER - “Een afspraak voor een interview op donderdagmorgen? Nee, dan kan ik niet. Dan moet ik altijd vakken vullen bij de C1000.” Woorden van een tiener? Nee, ze zijn van de honderdjarige Jan Leugs uit Ten Boer. Elke dinsdag- en donderdagmorgen vult de krasse eeuweling de vakken bij de plaatselijke supermarkt. En dat nu al drie jaar lang. “Ik had wat ledige tijd”, zegt hij er zelf over. “En omdat ik altijd een supermarkt gehad heb, leek het me leuk om zo mijn uren te vullen. De supermarkteigenaar zag het eerst niet zitten, maar is later toch overstag gegaan.”
Elke dinsdag en donderdag is de markante Ten Boerster om half tien ‘s morgens present. Tegen half één gaat hij weer naar zijn kamer in Zorgcentrum De Bloemhof, want dan staat zijn eten klaar. “Weet je dat het eten veel lekkerder smaakt als je aan het werk bent geweest?”
Als Leugs niet aan het vakken vullen is, mag hij graag een eindje rijden. De hoogbejaarde kruipt dan hoogstpersoonlijk achter het stuur van zijn dertien jaar oude Opel Astra. Geen automaat. Dat is niets voor hem. Gewoon een schakelauto. Hij moet wel een beetje bezig blijven. Vierduizend kilometer per jaar heeft de honderdjarige nog altijd zonder problemen op de teller. “Ik rijd in ieder geval twee keer per week naar Harkstede, waar ik vroeger een supermarkt heb gehad. Eén keer naar de kinderen en één keer naar zangkoor De Lofstem, waar ik nog altijd zing.” Wie denkt dat een honderdjarige voorzichtig rijdt, komt bij Leugs bedrogen uit. “Ik ben een pittige rijder. Als je sloom rijdt, hebben andere mensen alleen maar last van je”, vindt de markante inwoner van Ten Boer.
Op 96-jarige leeftijd volgde Leugs nog een anti-slipcursus bij Maaskant in Lelystad. Hij slaagde met vlag en wimpel. “Ik kan u niets meer leren”, moest Maaskant constateren. De laatste keer is zijn rijbewijs met vijf jaar verlengd. Tot 2014 kan de bejaarde in ieder geval nog vooruit. “Stel je voor dat ik was gezakt. Dan was ik mijn vrijheid kwijt geweest”, zegt de man, die ooit in een T-Ford zijn allereerste rijbewijs heeft gehaald.
Moderne apparatuur schuwt de honderdjarige niet. Zo kijkt hij net naar de film Dante’s Peak, die hij de avond ervoor op DVD opgenomen heeft, als de verslaggeefster binnenkomt. Toch heeft hij een hekel aan de moderne mobieltjes in de auto. “Dan ben je de concentratie kwijt”, vindt Leugs, die er nog een hobby op na houdt: klokken. Dertien hangen er in zijn kamer in het zorgcentrum. Als het twaalf uur is, slaan ze allemaal tegelijk. “Mooi hè?”, glundert hij naar de verslaaggeefster met zijn pretoogjes en gulle, brede glimlach. In de slaapkamer staat een modern keyboard. Ook een hobby? “Nee, ik heb hem gekocht. Het leek me leuk, maar ik heb er geen tijd voor...”
Jan Leugs werd maandag 100 jaar. "Niet zitten, maar doorwerken", is zijn devies om oud te worden.