LEIDEN - Een uitvaart op de Leidse begraafplaats Rhijnhof die een paar minuten uitloopt, kan sinds begin dit jaar behoorlijk in de papieren lopen. Het nieuwe boetesysteem van de stichting Crematoria Best dat hier aan debet is, leidt tot ophef.
Die stichting, die het crematorium, de aula en de condoleanceruimte exploiteert, brengt extra kosten in rekening als een uitvaart uitloopt. Wie langer dan de afgesproken drie kwartier gebruik maakt van de aula, wat 205 euro kost, krijgt een boete van 102,50 euro. Ook wordt extra tijd in rekening gebracht: wederom 205 euro.
De regels gelden ook voor de condoleance in de koffiekamer. Als daar het half uur voor 136,50 euro wordt overschreden, wordt er een extra half uur bij opgeteld plus een boete van 68,25 euro. De gelijknamige stichting die de begraafplaats Rhijnhof beheert, heeft - net als een aantal uitvaartondernemingen - een brief gestuurd naar Best. "Daarin schrijven wij dat we niet blij zijn met het boetesysteem. We vragen ons af of het wel zo verstandig is", zegt bedrijfsleider Henk Kooreman. "Dat er iets meer in rekening wordt gebracht als een uitvaart uitloopt, gebeurt bij andere begraafplaatsen ook, maar een boetesysteem gaat wel erg ver."
Corine van de Sande, directeur van de stichting Crematoria spreekt liever van een toeslag dan van een boete. Zij wijst met de beschuldigende vinger naar uitvaartondernemers.