Een Poolse gevangene die vast zit voor verkrachting, heeft recht op drieduizend euro schadevergoeding. Hij claimt boeddhist te zijn en daarom vegetarisch te moeten eten. De gevangenis wilde hier niet aan voldoen. De vegetariėr klaagde hierover bij het Europese gerechtshof en werd in het gelijk gesteld.
De Poolse gevangene Janusz Jakóbski stelde zich bekeerd te hebben tot het boeddhisme en daarbij past een speciaal dieet. In de gevangenis geloofden ze hem niet, dus kreeg hij gerechten met vlees voorgeschoteld.
Jakóbski besloot zijn beklag te doen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat hij geen volledige vrijheid van godsdienst kreeg in de gevangenis. Dit gerechtshof besloot dat de gevangenis hem drieduizend euro schadevergoeding moet betalen. Dit meldde de Britse krant The Telegraph donderdag.
De Poolse gevangene vertelde voor de rechtbank dat toen hij het eten van vlees weigerde, dit gezien werd als hongerstaking en hij voor veertien dagen in een isoleercel belandde.
De gevangenis liet weten de verklaring van Jakóbski in twijfel te trekken en dat andere gevangenen geļrriteerd zouden raken als ze wel aan zijn wensen zouden voldoen. Wel heeft hij enige tijd gerechten gekregen zonder varkensvlees, maar omdat hij wel rundvlees en vis kreeg, paste dit ook niet bij zijn dieet.
Artur Bojanowicz, woordvoerder van de gevangenis, liet weten dat er bovendien twijfels waren bij Jakóbski's boeddhistische dieet, omdat de gevangene eerder had beweerd overtuigd katholiek te zijn en daarom een kruis in zijn cel eiste.