Van subtiel en gevoelig tot grof en seksistisch. Maar liefst 22 jaar deed emeritus hoogleraar psychologie Stefan Lievens onderzoek naar teksten op Vlaamse toiletten. Nu verschijnt zijn boek 'In 't Geniep'.
Lievens werkte sinds 1984 aan het boek, waarin hij ruimhartig citeert. 'Wie wil poepen met schuim, stopt best OMO in de pruim.' In Het Laatste Nieuws geeft de 66-jarige professor toe dat hij vaak gechoqueerd raakte. "Maar ik moet ook toegeven dat het toch soms ook de boertige hilariteit van het jongetje in mezelf bovenhaalde."
De auteurs van toiletproza die Lievens sprak, vond hij maar seksuele zielenpoten. Hij vond op zijn speurtocht weinig respect voor de vrouwelijke kunne. "Het aantal ronduit grove uitlatingen over vrouwen is ontelbaar en de dames worden zonder omhaal gedenigreerd tot nul komma nul. Geloof me, in een doorsnee urinoir in Vlaanderen is geen enkele vrouw een bevrijd mens", aldus Lievens. Voorbeelden? 'Vrouwen zijn koteletten, hoe meer je ze slaat, hoe malser ze worden.' Of: 'Toon uw macht en verkracht'. Lievens stuitte zo vaak op een dergelijk niveau dat hij het niet langer als een marginaal gegeven kon beschouwen. Hij hoopt maar dat de teksten zich beperken tot de fantasie van de toiletbezoeker of een manier zijn om stoom af te blazen.
Lievens schreef eerder al populair wetenschappelijke boeken over gewenste intimiteiten op de werkvloer en verzamelde hij achthonderd moppen over belastingambtenaren.