We hebben weer eens wat resultaten van een nogal onbelangrijk onderzoekje voor je. Wij trotse mannen schijnen duizenden euro’s te verspillen omdat we verdwalen en daarbij weigeren de weg te vragen.
Nu we massaal en consequent met een Tomtommetje, Garminnetje of een ander soort elektronisch routehulpje op pad gaan, durf ik de stelling wel aan dat we gemiddeld een stuk minder verdwalen dan een paar jaar geleden. Toch worden we door het wonderlijke staaltje techniek nog weleens het spreekwoordelijke bos in gestuurd, doordat de kaarten onjuist of niet of geheel up-to-date zijn. Op zo’n moment zijn we alsnog op onszelf aangewezen, of de lieftallige partner naast ons op de passagiersstoel.
Op het moment dat je verdwaald bent even stoppen om de weg te vragen, daarop rust een soort taboe, althans bij mannen. Uit een Brits onderzoek van verzekeraar Sheilas’ Wheels blijkt dat de gemiddelde Britse automobilist jaarlijks 442 kilometer teveel aflegt. In een heel leven staat dit volgens de onderzoekers gelijk aan het schokkende bedrag van 2.450 euro aan brandstofkosten. Dit zal ook in min of meerdere mate gelden voor Nederlandse automobilisten.
En dat allemaal omdat wij mannen (vrouwen doen immers niet zo moeilijk) te trots, te eigenwijs, te macho of te stom zijn om de weg te vragen. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de mannen pas na een half uur dolen, besluit de weg te vragen. Eén op de tien mannen zal echter nooit om hulp vragen.
Driekwart van de vrouwen geeft aan er totaal geen moeite mee te hebben om de weg te vragen. Eenmaal verdwaald zou 37 procent van de vrouwen direct stoppen om de weg te vragen, tegenover 30 procent van de mannen. 40 procent van de mannen geeft aan nogal argwanend te zijn en niet altijd het verkregen advies te geloven en op te volgen.
Ruim een derde (34%) van de 1.000 ondervraagden gaf aan liever aan een vrouw de weg te vragen en 28% vraagt het liever aan een man. Twee van de vijf mannen (41%) geeft aan weleens tegen de medepassagiers te hebben gelogen door te zeggen dat men weet waar men heen rijdt, terwijl men feitelijk verdwaald is. Bij de vrouwen ligt dit percentage op 26%.
Is de weg vragen voor jou ook een taboe? En heb jij trouwens weleens iemand die de weg vroeg de verkeerde kant op gestuurd?