De huidige tomtom maakt chauffeurs vaak boos. Hij geeft soms onbegrijpelijke instructies en de stemmen worden als eentonig, drammerig en betweterig betiteld. Andere manieren van auto's om met mensen te communiceren roepen ook agressie op, bijvoorbeeld de piepjes die aangeven dat de bestuurder zijn gordel niet om heeft.
Dat wordt allemaal anders als het aan een groep onderzoekers van de Stanford-universiteit in het Amerikaanske Palo Alto ligt. Zij ontwikkelen een auto met karakter, die de bestuurder als vriend beschouwt, zoals KITT uit de televisieserie Knight Rider dat was voor Michael Knight.
De nieuwe auto moet niet te betweterig zijn en de bestuurder vooral niet te veel op zijn fouten wijzen. Dit heeft geen verbetering van het gedrag tot gevolg maar juist woede. Het is beter als hij af en toe een complimentje geeft. De stem gaat veel minder eentonig worden en de stembuiging moet gaan lijken op die van de menselijke stem. Verder moet hij niet te vrolijk zijn. Bestuurders hebben in het algemeen weinig behoefte aan al te vrolijke passagiers, vooral als ze zelf wat bedroefd zijn of ergens over peinzen.
Er zijn allerlei technieken in de maak om autorijden veiliger te maken. In noodgevallen zal de auto van de toekomst zelf besluiten om uit te wijken of te remmen. In zulke gevallen is het belangrijk dat de bestuurder de auto als een vriend beschouwt, legt onderzoeker Clifford Nass uit. Om dit te bereiken is het goed als de auto zijn bestuurder van tijd tot tijd laat weten dat deze een gevaarlijk of vervelend verkeersprobleem goed heeft opgelost. Dus als de chauffeur wordt gesneden, kan de auto zeggen: "Wat een wegpiraat was dat, zeg. Je hebt het goed opgelost!" De bestuurder accepteert het dan ook eerder als de auto een keer ingrijpt.