Een Indonesische bouwvakker heeft zaterdag een komodovaraan van zich afgeschud door net zolang op de snuit van het reptiel te slaan tot het dier hem losliet en wegrende. Dat heeft een medewerker van het Nationaal Park Komodo op het Indonesische eiland Rinca gemeld. De 20-jarige Agustinus Jenaru was aan het werk in een houten bungalow toen de varaan van twee meter binnenkwam en in zijn hand beet. Jenaru sloeg een paar seconden op de kaken van de enorme hagedis, die hem vervolgens liet gaan. Hij is naar een kliniek gebracht om zich aan zijn snij- en prikwonden te laten behandelen.
Komodovaranen komen in het wild alleen voor op de Indonesische eilanden Komodo, Padar en Rinca. Geschat wordt dat er minder dan vierduizend van dergelijke vleeseters op de oostelijke eilanden leven. De grootste hagedis ter wereld kan langer dan drie meter worden en zo'n zeventig kilo wegen.
Jenaru was dit jaar het tweede slachtoffer dat door een grote hagedis werd gebeten. In 2007 kwam een 8-jarige jongen om het leven door een varaan op het eiland Komodo.