Een vrouwelijke ingenieur uit het Griekse Patras gebruikt melkwei om stroom op te wekken. Wei is een bijproduct bij het maken van kaas. Het wordt nu vaak verwerkt in drankjes, zoals Rivella en Taksi. In Griekenland hebben ze een andere toepassing bedacht. De wei kan opgegeten worden door microben in een brandstofcel. Daarmee genereren ze stroom. Dat meldt het Britse weekblad The Economist. In reguliere brandstofcellen is het vaak waterstof die zorgt voor de stroomopwekking. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Georgia Antonopoulou maakt snel vorderingen. Zo heeft ze al ontdekt dat ze de wei eerst moeten steriliseren om te voorkomen dat andere microben, die in de wei zelf leven, de microben uit de brandstofcel vóór zijn. Puntje is nog wel dat de hoeveelheid stroom die de brandstofcel opwerkt, miniem is. Nauwelijks voldoende om een mobieltje te laden. Maar als de technologie rijpt, kan Griekenland, dat export zo nodig heeft, méér verkopen dan olijven en feta. En het afvalprobleem - een fetafabriekje heeft al gauw jaarlijks 4.000 ton aan wei af te voeren - is meteen ook opgelost.