LEEUWARDEN - Wat hij van de strafeis vond, wilde politierechter Klaas Bunk weten van een 22-jarige inwoner van Drachten, die voor joyriding net een werkstraf van veertig uur en een geldboete van 220 euro had horen eisen.

"Als ik eerlijk ben, vind ik het een beetje te laag," merkte de man op. De rechter wist niet wat hij hoorde. "Ik werk hier al heel lang, maar ik heb het nog niet eerder meegemaakt dat een verdachte een straf te laag vindt," sprak hij verbaasd.

De verdachte, in alle ernst: "Als ik u was, zou ik een hogere straf geven om een jong broekie - en dat ben ik - dit eens goed af te leren." Zijn vriendin in de zaal kon een lachje niet onderdrukken. De verdachte logeerde in maart bij een collega, toen hij ongevraagd de autosleutels pakte en er met de auto vandoor ging om een kratje bier te halen. Onderweg veroorzaakte hij een aanrijding met blikschade. De man had bovendien geen rijbewijs.

Een hogere straf kreeg hij niet. "Maar ook geen lagere," zei de rechter. Hij volgde daarmee de eis van officier van justitie Marlies van Hulsen, die de verdachte ernstig kwalijk nam dat hij zonder rijbewijs en dus onverzekerd de weg op was gegaan. "Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als er ernstige schade of letsel was ontstaan."