Een rijleraar uit het Zuid-Hollandse Westland is door de politie van de weg gehaald. In het bijzijn van zijn leerlingen gedroeg hij zich herhaaldelijk agressief in het verkeer. Ook deed hij zich met een vervalste identiteitskaart voor als politieagent.

De politie kreeg in totaal zeven meldingen over de man. De eerste dateert uit 2006, toen de lesauto tijdens een les geen voorrang kreeg van een brommobiel. Hoewel de bestuurster van de brommobiel zich verontschuldigde, nam de leraar het stuur en de pedalen van zijn leerling over en zette hij de achtervolging in.

De brommobiel werd klemgereden en liep schade op, waarna de instructeur zich uitgaf voor een politieman. Hij vroeg het rij- en kentekenbewijs van de bestuurster en deed of hij een bon uitschreef. De schade was haar probleem, kreeg de vrouw te horen. Zij meldde zich op het politiebureau. Dankzij de naam op de lesauto kon de man worden achterhaald en vervolgd.

Na dit voorval kreeg de politie meer meldingen over de man. In overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen werd formeel het vermoeden geuit dat de man niet langer geschikt is als instructeur, maar bij een keuring werd hij toch geschikt bevonden.

In maart van dit jaar bleek de man opnieuw boos op een verkeersdeelnemer te zijn afgestapt die zijn lesauto zou hebben afgesneden. Hij deed zich weer voor als agent en liet deze keer een autistische leerling alleen in de auto achter. Daarop werd de man aan een nader onderzoek onderworpen en bleken zeven zaken over hem bij de politie bekend te zijn. Daarom werd besloten om via het ministerie van Verkeer en Waterstaat de procedure te starten om zijn instructeursbewijs ongeldig te laten verklaren. Dat bleek nog nooit te zijn gebeurd, meldt de politie Haaglanden donderdag.

Voor de procedure moest de instructeur twee examens afleggen bij het ministerie. Hij haalde twee zware onvoldoendes, waarop zijn bevoegdheid werd afgenomen. De instructeur is daartegen in beroep gegaan.