De Friese politie heeft dinsdagavond na een wilde achtervolging de beschonken eigenaar van een speedboot aangehouden. Bij de achtervolging werden zeer hoge snelheden gehaald tot bijna 100 kilometer per uur. De speedboot, die de 41-jarige eigenaar pas maandag had gekocht, werd in beslag genomen.

De bemanning van een politieboot zag de snelle boot dinsdag aan het eind van de middag met hoge snelheid aankomen op de Wijde Ee bij Bergum. Op het Prinses Margrietkanaal kreeg de schipper een stopteken, maar de man, die met zijn gezin aan het varen was, negeerde dat en ging ervandoor. Een politieboot die uit tegenovergestelde richting kwam, werd bijna door de speedboot geramd. Beide politieboten zetten daarop de achtervolging in.

Op zijn vlucht haalde de speedboot op enkele stukken vermoedelijk snelheden van tegen de 100 kilometer per uur, meldt de politie woensdag. Dat is een overschrijding van zeven keer de toegestane snelheid. Uiteindelijk werd de schipper in Drachten aangehouden, toen hij zijn boot al op een trailer had geladen en die net achter zijn auto wilde hangen. De trailer en de boot werden in beslag genomen.

Op het politiebureau bleek uit een blaastest dat de man te veel had gedronken. Hij kreeg een vaarverbod van vier uur en een proces-verbaal. Daarmee is de zaak overgedragen aan justitie.