In hun poging indruk te maken op de vrouwtjes, is een mannetjeskolibrie in staat een razendsnelle duikvlucht te maken. Het vogeltje is daarmee relatief het snelste gewervelde dier op aarde en streeft zelfs straaljagers voorbij.

Dat blijkt uit een studie van bioloog Christopher Clark van de universiteit Berkely in Californië.

Clark bestudeerde de duik die de Anna-kolibrie maakt om een vrouwtje te laten zien hoe fit hij is. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Hij gebruikte voor zijn studie een supersnelle camera, die in staat is om vijfhonderd frames per seconde vast te leggen. Daarmee legde hij de duikvlucht vast van de mannetjes, die hij tot hun capriolen verleidde met lokvogels.

De kolibries bereikten een snelheid van 383 keer hun eigen lengte per seconde. Dat is twee keer zo snel als de peregrine valk, die 200 keer zijn eigen lengte per seconde vliegt. En ook sneller dan de zwaluw, die in duikvlucht 350 keer zijn eigen lengte per seconde haalt.

Aan het einde van de vlucht spreidt de kolibrie zijn vleugels om te voorkomen dat hij crasht. Daarbij ontstaat een druk van negen keer de zwaartekracht. Straaljagerpiloten zouden daarvan bewusteloos raken.