Wee het gebeente van het bedrijf dat een ict-medewerker ontslaat, iets dat blogplatform Journalspace.com aan den lijve moest ondervinden. De schade is zo groot dat het gehele platform uit de lucht is, en dat de gehele boedel te koop is gezet.

Het Amerikaanse blogplatform moest er in december aan geloven, toen vermoedelijk een oud-medewerker de gehele gegevensbank van het bedrijf heeft gewist, zo meldt Betanews. De SQL server waar alle gegevens op stonden zijn vlak voor de kerstperiode grondig gewist, waardoor vele bloggers hun memoires in rook zagen opgaan.

Het hielp daarbij dat het bedrijf een bijzonder stuntelig backupsysteem er op nahield. De server draaide op een redundant systeem, welke gebruik maakte van twee grote harde schijven in RAID-opstelling. Dat een dergelijke opstelling helemaal niet bedoeld is voor het backuppen van gegevens, daar kwam de ict-ploeg snel achter toen deze de boel terug probeerde te zetten. De bedoeling was dat bij het falen van de ene schijf, de gegevens opgeslagen bleven op de andere schijf. Vergeten werd dat als gegevens die tegelijkertijd op beide schijven vakkundig worden overschreven, de data niet meer terug te halen is.

Terwijl Journalspace zelf twee mogelijke oorzaken noemt, sabotage of een fatale crash van het besturingssysteem, denkt Betanews wel te weten welke verklaring de meest waarschijnlijke is. Het systeem draaide op OS X Server, wat het zeer onwaarschijnlijk maakt dat een dergelijke crash zich kan voordoen. En heel toevallig was een paar maanden ervoor een werknemer ontslagen, die volgens het bedrijf betrapt was op diefstal. Laat nou net deze medewerker degene zijn die verantwoordelijk was voor het opzetten van de door Journalspace gebruikte backupomgeving.

Het moraal is tweeledig: redundantie is geen backup, en een boze ict-medewerker is gevaarlijk. Voor Journalspace is het te laat; de domeinnaam staat te koop op eBay, terwijl de broncode mogelijk wordt vrijgegeven.