Tijdens een les op een middelbare school in Austin, Texas, stuitte een lerares op twee studenten welke een demonstratie van een Linux-distributie gaven en ook cd's uitdeelden aan medestudenten. Deze nam ze in beslag en onderzocht wie de distributeur was, dat bleek HeliOs te zijn, een organisatie met als doelstelling computers goedkoper en bereikbaar te maken voor minder bedeelden.

Ongepast was de mening van lerares Karen, na een gesprek met de twee onverlaten schreef ze op hoge poten een email naar Ken Starks van HeliOS Solutions.

Een deel van haar email luidt als volgt: "Mr. Starks, ik ben ervan verzekerd dat u gelooft in wat u doet maar ik kan uw doelstelling niet steunen en al zeker niet toestaan in mijn klas. Momenteel is het mij onbekend of uw product legaal of illegaal is, er bestaat geen gratis software en de indruk wekken dat dit wel zo is kan niet worden toegestaan. Zodra ik de tijd kan vinden zal ik dit gaan uitzoeken. Mr. Starks, ik en vele anderen hebben tijdens colleges Linux geprobeerd en ik kan u verzekeren, de voordelen welke door u worden genoemd zijn schromelijk overdreven en op onwaarheden gebaseerd. Dit is een wereld waarin Windows op zowat iedere computer draait en een heel circus rond een onbekend besturingssysteem zal de kinderen niet veel helpen, ze hebben juist zekerheid nodig van betrouwbare mensen en producten. Ik ben er ook zeker van dat als u contact opneemt met Microsoft, uw project met oudere versies van Windows kan worden gesteund."

Met deze mail is Karen in één klap wereldberoemd geworden, Ken Starks blogde over deze opmerkelijke dame op een redelijk botte wijze. Mensen vroegen zich af hoe het kon dat zo iemand les mag geven en kranten boden Starks grof geld voor de ware identiteit van Karen. Welke hij nooit prijs heeft gegeven, dat was ook de reden dat de lerares en Starks in contact kwamen en het geschil bijlegden. "Het is namelijk niet alleen de onwetendheid van Karen maar ook van de onderwijsinstellingen die te star vasthouden aan licenties van Microsoft", is de mening van Stark na een gesprek met collega's en meerderen van lerares Karen. Inmiddels is het contact tussen de twee kemphanen prima hersteld en heeft Starks zelfs aangeboden om op Karen's thuiscomputer het gewraakte OS te installeren.