ORISSA, INDIA - In de Oost-Indiase staat Orissa woont een man al vijftig jaar in een boom na een woordenwisseling met zijn vrouw, zo meldt het persbureau IANS zondag. Gayadhar Parida (83) die in een boom woont in een dorp 239 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bhubaneshwar, heeft herhaaldelijk smeekbeden van zijn vrouw en kinderen om terug in huis te komen, afgewezen.
"Wij maakten ruzie over iets onbelangrijks en daarom vertrok hij. Ik heb veel gedaan opdat hij zou terugkomen, maar niets hielp", zo zei Parida's vrouw aan het agentschap. De nieuwe woning van Parida is een ineengeknutselde hut, anderhalve meter hoog in een boom, op een halve kilometer van zijn huis. Jarenlang heeft Parida 4,5 meter hoog in een mangoboom gewoond, maar hij diende te verhuizen nadat die boom tijdens een storm tegen de vlakte ging.
Parida zegt dat zijn ongebruikelijke manier van wonen hem heeft geholpen in zijn geestelijke groei en in het overwinnen van spanningen na de scheiding van zijn vrouw. Hij bleef herhaaldelijk dagen en nachten na elkaar zonder voedsel in zijn boom en kwam alleen af en toe naar beneden om water te halen uit een vijver in de tuin, aldus het agentschap. Zelfs een zware cycloon die in 1999 grote delen van Orissa verwoestte en duizenden doden maakte, kon Gayadhar Parida er niet van overtuigen een veiliger onderkomen op te zoeken.
Parida's enige zoon, Babula (50), zegt dat zijn vader onbuigzaam is. "Hoe dikwijls ben ik de tuin ingegaan om hem over te halen naar huis te komen? Hij heeft het altijd met klem geweigerd. Gegriefd en afgewezen moest ik terug naar huis. Ik heb veel vergeefs geweend". Maar Parida is niet de enige 'boom-man' in de staat. Eerder dit jaar berichtte de BBC over een 45-jarige man die al vijftien jaar in een boom woont, eveneens na een kibbelpartij met zijn vrouw.