Vooruitlopend op de wens van Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) komt de Zweedse autofabrikant Volvo volgend jaar al met een alcoholslot voor auto's. In enkele nieuwe typen voertuigen kunnen klanten die dat willen een alcoholslot laten inbouwen.
Voor het slot gebruikt Volvo dezelfde techniek als die in meetapparatuur van de politie zit. Voordat de motor kan worden gestart, moet de bestuurder in een draadloos apparaatje blazen. Als dat aangeeft dat de bestuurder te veel heeft gedronken, start de motor niet.
Het apparaat wordt alleen op eigen verzoek ingebouwd. Volvo denkt dat het voorkomen van alcoholgerelateerde ongelukken een omslag in mentaliteit vereist. "Daarom geloven wij ook niet in verplichte alcoholsloten." De limiet kan worden aangepast als het om een beginnende bestuurder gaat. Die mag namelijk niet zoveel drinken en dan nog achter het stuur kruipen als een ervaren automobilist. Volvo zegt te verwachten dat volgend jaar tweeduizend zogenoemde Alcoguards worden verkocht, vooral aan bedrijven, taxiondernemingen en overheden. Eurlings heeft het voornemen volgend jaar met het alcoholslot te experimenteren. Het slot moet worden geïnstalleerd in auto's van mensen die veroordeeld zijn voor het rijden onder invloed.