Nu de aarde volledig in kaart is gebracht richt Google Earth zich op de sterren. Met een soort virtuele telescoop kunnen internetgebruikers turen naar honderd miljoen sterren en tweehonderd miljoen melkwegstelsels.
Met Sky kunnen internetgebruikers kijken naar de sterren
De nieuwe toepassing ‘Sky’ wordt vandaag door zoekmachine Google gelanceerd. De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA zijn verantwoordelijk voor het leveren van de beelden. Hiervoor maken ze onder meer gebruik van de Hubble Space Telescope.
Gebruikers kunnen ook zelf informatie toevoegen. In de nieuwe functie zitten zeven zogenoemde informatieve lagen, die informatie geven over verschillende hemellichamen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld sterrenbeelden bekijken, maar ook planeten met hun posities van nu en over twee maanden vergelijken. Ook zijn er animaties van de maan gemaakt.
Sky is een speeltuin voor mensen die meer over de ruimte willen leren, aldus Google. "Het is voor het eerst dat het heelal op zo volledig in kaart wordt gebracht", zegt Carol Christian van het Space Telescope Science Institute, dat de dienst mede heeft ontwikkeld.
Google lanceerde in 2005 Google Earth. Volgens de zoekmachine is het programma in ruim twee jaar tijd 250 miljoen keer gedownload.
Ook Microsoft heeft een soortgelijke dienst ontwikkeld. In Live Local Search zijn weliswaar niet alle locaties op aarde even goed in beeld gebracht, maar de dienst is online en biedt ook mogelijkheden om grote steden vanuit een schuin perspectief te bekijken.

Sky werd woensdag online gezet.