Kleine magneetjes, zoals die o.a. te vinden zijn in setjes met magnetisch speelgoed, staan op nummer 1 op de gevarenlijst van de CPSC, de Amerikaanse Consumenten Produkten Veiligheid Commissie. Sinds 2005 heeft de CPSC al 86 verwondingen en een sterfgeval gerapporteerd als gevolg van magnetisch speelgoed. In alle gevallen hadden kinderen magneetjes van speelgoed als het populaire Magnetix ingeslikt.
Dit magnetisch speelgoed bestaat uit kleine gekleurde plastic staafjes met sterke micromagneetjes aan de uiteinden. Vaak raken de magneetjes los van het speelgoed. Hoewel ze te klein zijn om verstikkingsgevaar te veroorzaken, kunnen ze op een andere manier verwondingen veroorzaken. Omdat de magneetjes zo sterk zijn, treedt er een gevaar op als een kind meer dan één magneetje inslikt. De magneten trekken elkaar dan aan tussen de darmwanden. Dat veroorzaakt vaak verstopping, perforaties van de ingewanden en zelfs de dood. Helaas worden de symptomen vaak aangezien voor die van andere stoornissen van maag en darmen, waardoor de kinderen niet altijd op tijd op de juiste wijze worden behandeld.
De enige manier om de magneetjes te verwijderen is door een operatie. Sinds 2005 heeft de CPSC ongeveer 8 miljoen setjes magnetisch speelgoed uit de schappen laten halen.