Souvenirs gemaakt van panda-uitwerpselen... Het klinkt vies, maar het wordt dankzij gespecialiseerde onderzoekers realiteit in Zuid-West China. Uit de 300 ton kak die 60 reuzenpanda's er elk jaar produceren, vervaardigen zij onder meer fotolijstjes en beeldjes.
De specialisten gaan niet over een nacht ijs, eerst worden de meest bruikbare uitwerpselen eruitgehaald, waarna de smurrie geplet, gedroogd en op hoge temperatuur gesteriliseerd wordt tot ruw materiaal. Dan is het de beurt aan plaatselijke vakmannen, die de kleverige materie in vormpjes moeten gieten. Zo wordt er ter gelegenheid van de Olympische Spelen volgend jaar onder meer gedacht aan pandabeeldjes in atletiekposes.
Volgens Jing Shimin, die aan de basis van het hele proces staat, valt de stank van de bewuste souvenirs nog mee. "Ze ruiken niet zo slecht omdat 70 procent van de poep bestaat uit overblijfselen van niet verteerde bamboe. Vroeger moesten we een pak geld uitgeven om die uitwerpselen kwijt te raken, nu kunnen we de helft ervan tenminste nog nuttig aanwenden", luidt het.