Amfetamine, normaal gesproken wordt het niet gebruikt bij het maken van kaas. Toch vond een Twentse kaasboer sporen van de drugs in zijn product. Hij is daarom niet meer welkom op de Oldenzaalse markt. Onterecht, zo vindt hij.
"Het was niet de bedoeling om een nieuw soort kaas op de markt te brengen", betoogde de advocaat van de Twentse Kaasboer gisteren bij de Raad van State. "Tot zijn eigen verbijstering werd hij geconfronteerd met sporen van amfetamine op zijn kazen, die op de zaterdagmarkt van Oldenzaal werden verkocht." Het kostte de kaasboer zijn standplaatsvergunning.
Die vergunning probeert hij nu met hulp van de Raad van State terug te krijgen, omdat hij vindt dat hem niets valt te verwijten. De oorzaak van de drugssporen op zijn kazen kwam pas na lange tijd aan het licht. Ze zaten op zakjes die waren gebruikt in een groot professioneel drugslab in de loods waar ook de kazen waren opgeslagen. De kaasboer zei niets te weten van dat lab, dat door een familielid werd geleid.

De vondst van het drugslab leidde tot een advies van het Openbaar Ministerie aan het gemeentebestuur van Oldenzaal om mogelijk verdacht gedrag van de kaasboer te onderzoeken. Een zogeheten Bibob-onderzoek. Daar ging het meteen mis, want bij het invullen van het Bibob-formulier hield de kaasboer informatie achter. Dat is al voldoende om een vergunning in te trekken.
Wat ook niet hielp was een eerdere veroordeling van de kaasboer in 2017 voor de productie van drugs. En daar kwam bij dat de Voedsel- en Warenautoriteit bij zes controles sporen van drugs bleef vinden op de kazen die de kaasboer op de markt bracht. "Een gevaar voor de volksgezondheid", zeggen woordvoerders van de gemeente. En daarom: einde vergunning.

Toch vindt de advocaat van de kaasboer dat de intrekking van de vergunning onterecht is. Het is voor de ondernemer een groot financieel verlies. "De zaterdagmarkt was voor hem de markt met de grootste omzet", aldus de advocaat. Het Bibob-formulier was volgens hem onjuist en onvolledig ingevuld omdat de kaasboer de vragen niet goed begrepen had. Daarnaast zou 'tot wanhoop toe' steeds zijn geprobeerd om de kazen in de loods vrij van drugssporen te maken.
De Raad van State beslist binnen enkele maanden of het verhaal van de kaasboer hout snijdt.