Ieder huishouden moet contant geld in huis hebben, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Door toegenomen geopolitieke spanningen is het volgens de NVB niet ondenkbaar dat betalingsverkeer ontregeld wordt door bijvoorbeeld cyberaanvallen. En dan is het goed om een bepaalde hoeveelheid cash geld klaar te hebben liggen.

Hoeveel geld moet je dan apart houden en wat voor coupures? De Nederlandsche Bank (DNB) en Nibud adviseren tot dusver een bedrag van 50 euro. De belangenorganisatie van banken (NVB) komt in 2025 met een nieuw pasklaar advies over een bedrag dat consumenten voor de zekerheid in huis zouden moeten hebben.

"Maar ook op vragen als: is het handig om een extra bankrekening of creditcard te hebben? Dat advies moet nog komen", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken, in navolging van berichtgeving van het ANP.

Na de kerstvakantie gaat de NVB in overleg met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Dat samenwerkingsverband richt zich op een betrouwbaar en toegankelijk betalingsverkeer en bestaat uit onder meer De Nederlandsche Bank, de Consumentenbond en andere belangenverenigingen. In het nieuwe jaar komen zij gezamenlijk met een aanbeveling.

Jongeren zijn sowieso nog fan van cash. Een kwart van hun uitgaven wordt contant afgerekend, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van DNB.

Het Nibud adviseert nu dus om minimaal 50 euro contant in de buurt hebben, voor noodgevallen. En ook DNB pleit al jaren om altijd zo'n soort bedrag aan cash geld in huis te hebben. Zodat je boodschappen kunt doen, tanken of buiten de deur kunt eten als elektronisch betalen niet mogelijk is.

Afgelopen weekend zei ook minister van Defensie Ruben Brekelmans dat Nederlanders zich moeten voorbereiden, voor een moment dat Nederland betrokken raakt bij een grootschalig conflict.

Er is geen directe dreiging van een cyberaanval, zegt de NVB. Maar de geopolitieke spanningen vergroten de dreiging voor cyberaanvallen. En ook als die niet gericht zijn op het betaalverkeer, kan dat verstoord raken.

In Oekraïne gebeurde dat vorig jaar, toen een cyberaanval op telecomprovider Kyivstar zorgde voor storingen bij pinautomaten en betaalautomaten in winkels.

"Wij zijn goed voorbereid, maar een cyberaanval kan het betalingsverkeer ontwrichten. Dan is het goed dat mensen even kunnen terugvallen op iets anders", aldus de NVB.

Waar de banken zeggen dat het handig is om contant geld in huis te hebben, waarschuwen verzekeraars juist voor de risico's. Want de kans op inbraak neemt toe als inbrekers denken dat ergens (veel) geld ligt.

En als het dan zover komt, is dat geld slechts beperkt verzekerd. Bedragen tussen de 250 en 500 euro vallen doorgaans onder je inboedelverzekering, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen ANP. "Als je grote sommen geld in huis hebt, kan dit dus leiden tot teleurstellingen bij een inbraak." De koepel adviseert daarom goed naar de polisvoorwaarden te kijken.