Een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden over lelieteelt bij Boijl kan wel eens enorme gevolgen hebben voor alle boeren in Nederland. Het ging om de vraag of vast staat dat het gif dat wordt gebruikt in de Lelieteelt in Boijl, Friesland, terecht zou kunnen komen in natuurgebieden. Het dichtstbijzijnde natuurgebied bij Boijl is het Drents-Friese Wold. De rechtbank in Leeuwarden vindt het aannemelijk dat bestrijdingsmiddelen van de lelieteelt kilometers verderop in de natuur belanden en daar schade veroorzaken, bijvoorbeeld voor insecten, het bodemleven en vogels.

En dus heeft de boer een natuurvergunning nodig, vindt de rechter. En de kans dat hij die krijgt, is minimaal. De actiegroep Meten = Weten, die de rechtszaak aanspande, zegt bij Omroep Friesland dat zo'n vergunning zo goed als onhaalbaar is. De consequentie zou zijn dat alle vluchtige bestrijdingsmiddelen onder vuur komen te liggen. Niet alleen voor de lelieteelt, maar ook voor aardappelboeren en bietenboeren, denkt woordvoerder Henk Baptist van 'Meten = Weten'. "Een nieuwe landbouwcrisis dreigt", zegt hij. Als de middelen die ze gebruiken nog tientallen kilometers verderop kunnen neerkomen, dan komen niet alleen boeren bij Natura 2000-gebieden in de knel, maar worden zo goed als alle boeren ermee geconfronteerd.

Door deze uitspraak is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in feite illegaal. Niet alleen voor de lelieteelt, maar ook voor aardappelboeren en bietenboeren, denkt woordvoerder Henk Baptist van 'Meten = Weten'. "Een nieuwe landbouwcrisis dreigt", zegt hij.
"De overheid staat nu voor een groot probleem. De rechter stelt dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen eigenlijk niet is toegestaan zonder geschikte ecologische toetsing."
"Met wetenschappelijke zekerheid moet worden uitgesloten dat er negatieve effecten op Natura 2000 kunnen optreden. Het ontbreekt echter aan wetenschappelijke kennis om dit te bepalen", zegt Baptist.
"Door deze uitspraak is het gebruik van bestrijdingsmiddelen over heel Nederland in feite illegaal."