Mocht je onverhoopt ooit in de situatie komen dat je moet reanimeren, dan is het gunstig als je een Swiftie (fan van Taylor Swift) bent. Uit Australisch onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 50 van haar liedjes de juiste beat hebben om op te reanimeren.

De Australische Monash University stelde een lijst op met meer dan 50 liedjes van Taylor Swift die levens zouden kunnen redden. "De muziek van Taylor Swift is de populairste en meest invloedrijke van deze generatiezegt Professor Stephen Nicholls, directeur van het - aan de universiteit verbonden - Victorian Heart Institute.

"Muziek speelt een belangrijke rol in het behouden van een effectieve hartmassage. Iconische nummers die hiervoor worden gebruikt, verliezen hun relevantie. Nieuwe nummers aanwijzen om reanimatie mee te trainen is hierdoor cruciaal."

Bij de Hartstichting wordt al sinds jaar en dag het nummer Stayin’ alive van de Bee Gees gebruikt als nummer om reanimatie op te trainen. "Over het algemeen is elk nummer dat tussen de 100 en 120 beats per minuut heeft geschikt voor reanimatie", zegt Dave Krajenbrink van de Hartstichting tegen Editie NL. "Wij gebruiken altijd Stayin’ alive omdat dat niet alleen qua beats, 103 per minuut, perfect is om op te reanimeren. Het is ook qua tekst heel erg sterk."

Al zijn er meerdere nummers geschikt om op te reanimeren. "Je kunt ook Drank en Drugs van Lil' Kleine gebruiken. Dat nummer zit met 120 beats per minuut net aan de bovengrens. Maar of dat qua tekst nou zo geschikt is?"

Ze zijn misschien niet zo bekend als het nummer van de Bee Gees, maar in de lijst met geschikte nummers van Taylor Swift zitten qua tekst ook nog wel wat kanshebbers. Wat te denken van: Stay Stay Stay, Long Live, Is It Over Now of King Of My Heart?

Welke muziek je ook gebruikt, de Hartstichting benadrukt dat het in alle gevallen belangrijk is om eerst 112 te bellen en dan pas de muziek te starten.