Een groep van ongeveer 25 motorcrossers heeft woensdagmiddag een ravage veroorzaakt in een Brabants bosgebied. Een oplettende wandelaar zag de groep dwars door het bos scheuren en alarmeerde direct de boswachter. Die is woest, want het heeft geleid tot aanzienlijke schade aan het kwetsbare natuurgebied: "Super asociaal!"

Boswachter Erik de Jonge was iets verderop aan het werk toen hij het belletje van de wandelaar ontving. Hij sprong meteen in zijn auto en reed naar de plek van de melding in het bosreservaat Mattenburgh. De Jonge is al twintig jaar werkzaam in de natuur, maar zo'n grote groep crossmotoren heeft hij nog nooit gezien. "Het waren er ongeveer een stuk of 25", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Daar kun je in je eentje niet tegenop."

Daarom besluit hij de groep motorcrossers op beeld vast te leggen in de hoop zo veel mogelijk kentekens te kunnen noteren. De boswachter weet één motorcrosser klem te rijden. Hij is inmiddels bekeurd en zijn sleutel en rijbewijs zijn ingenomen.

De schade aan het natuurgebied is groot. "Ze zijn dwars door het bos gereden. Als je het dan toch doet, neem dan de wandelpaden. Maar zelfs dat hebben ze niet gedaan", verzucht hij. "Er zijn sporen van het gas geven; het ziet eruit alsof er een trekker heeft gereden."

Daarnaast is het ook slecht voor de dieren in het natuurgebied, waarschuwt De Jonge. "Het is voor dieren een hele kwetsbare periode: er is weinig eten en sommige zijn in winterslaap. Het kost hen veel energie om op de vlucht te slaan. Motorcrossen door deze omgeving is normaal al schadelijk, maar nu juist nog meer."

Ondanks dat het niet is toegestaan om met je crossmotor door het beschermde natuurgebied te rijden, is het niet de eerste keer dat het gebeurt, weet De Jonge. "We zien het wel vaker helaas, maar vooral in de kerstvakantie is er een piek. Dan spreken mensen af om samen te gaan rijden", vertelt hij. "Mensen vinden het een leuke hobby en dat is prima, maar doe het dan op een andere plek."

Na het delen van de video op sociale media zijn er al meerdere tips over de motorcrossers binnengekomen. De Jonge hoopt dat het tot meerdere proces verbalen zal leiden. Dat kan de vandalen nog eens duur komen te staan: normaal krijg je een boete van ongeveer 100 euro. De Jonge onderzoekt nu of ze een beroep kunnen doen op de wet natuurbescherming. In dat geval kunnen de crossers voor de rechter komen te staan. "En anders hoop ik dat ze zichzelf terug zien in de media en zich schamen", aldus de woeste boswachter.