Uit gegevens blijkt dat de Britten na Australië de grootste gebruikers van cocaïne ter wereld zijn
Het verkrijgen van cocaïne is “net zo eenvoudig als het bestellen van een pizza”, heeft een deskundige gezegd.
Britten zijn de op één na grootste cocaïnegebruikers ter wereld geworden, zo blijkt uit een internationaal onderzoek.

Groot-Brittannië is de cocaïne-hotspot van Europa en staat internationaal op de tweede plaats na Australië, waarbij maar liefst één op de veertig volwassenen in Groot-Brittannië klasse A-drugs gebruikt.

Deskundigen hebben gezegd dat het verkrijgen van de drug “net zo eenvoudig is als het bestellen van een pizza” en dat je voor slechts £ 10 een nachtvoorraad kunt kopen.

Het hoge drugsgebruik wordt gevoed door een cultuur van zwaar drinken, zo meldt de Times.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft een mondiale ranglijst van cocaïnegebruik samengesteld op basis van de meest recente gegevens uit 36 landen.

Uit het onderzoek blijkt dat 2,7 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië elk jaar cocaïne gebruikt, waarbij mannen twee keer zoveel kans hebben om cocaïne te gebruiken als vrouwen.

Het internationale gemiddelde voor de drug bedraagt 1,2 procent, terwijl 4,2 procent van de volwassenen in Australië cocaïne gebruikt.

Verslavingsspecialisten hebben de regering opgeroepen een volksgezondheidscampagne te lanceren waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van de drug, om te proberen een “epidemie van cocaïnegebruik” te stoppen.

Ze hebben opgeroepen tot advertenties in pubtoiletten en in voetbalstadions om te waarschuwen voor het risico op hartaanvallen en paranoia.

Uit gegevens van het Office for National Statistics blijkt dat in 2022 in Engeland en Wales 857 mensen stierven als gevolg van cocaïne, vergeleken met 112 doden in 2011. Acht op de tien van de doden waren mannen.