In de wijk Koedijkslanden hebben huurders van ‘extra geïsoleerde’ woningen het massaal heel erg koud. Tenminste 145 eind jaren zestig gebouwde woningen in de wijk hebben een label A. Op papier zo zuinig dat er weinig aan te verduurzamen valt. In de praktijk kampen huurders van Woonconcept massaal met tocht en kou.

De woningen hebben geen vloerisolatie. De dubbele beglazing is veertig jaar oud. Veel woningen hebben slechte raamrubbers, waardoor het tocht. Mechanische ventilatie is er niet of werkt niet.

Woonconcept gaf in 2018 bij het aanvragen van de energielabels aan dat de gevels ‘extra geïsoleerd’ zouden zijn. Een bewoner die al vijftig jaar in de wijk woont, stelt echter dat er in vijftig jaar niks aan de gevels is gebeurd. Ook zijn er geen boorgaten (die kunnen duiden op na-isolatie) te vinden in de gevels van de woonblokken die Woonconcept verhuurt.

Verder toont een filmpje van een bewoner aan dat er geen isolatie (meer) aanwezig is in de spouwmuur van zijn woning. Twee rapporten, opgemaakt door een energiecoach op verzoek van huurders, tonen tekortkomingen aan op het gebied van isolatie en duurzaamheid. De energiecoach vraagt zich zwart op wit af hoe Woonconcept op label A is uitgekomen.

Woonconcept stelt dat een gecertificeerd bureau de labels af heeft gegeven, mede gebaseerd op door Woonconept aangeleverde gegevens. ,,Bij het energielabel gaat het vooral om de schil van de woning”, aldus Cor Kool van Woonconcept. ,,We hebben er geen enkel belang bij om te liegen. Het bureau heeft steekproefsgewijs ook ter plekke de woningen bekeken.”

Zijn collega Windy ter Horst vult aan: ,,Als mensen echt klachten hebben dan gaan we met ze in gesprek.” Maar, waarschuwt ze: ,,De uitkomst van zo’n gesprek kan wel zijn dat we de problemen niet meteen kunnen verhelpen.”