Inwoners van het Schotse eiland Lismore hebben de enige winkel op het eiland voor ondergang behoed door die zelf te kopen.

Lismore is een eiland met ongeveer 160 permanente bewoners en daarnaast nog een aantal mensen die er een vakantiehuisje hebben. De enige winkel op het eiland, die ook dienst doet als postkantoor, dreigde te verdwijnen omdat de eigenaresse een lerares was die weer voor de klas wilde staan.

Als de winkel permanent de deuren zou sluiten, hadden inwoners voor boodschappen een veerboot moeten nemen naar het Schotse vasteland: een reis die hen in totaal meer dan drie uur zou kosten.

De inwoners besloten een actie te starten om de winkel gemeenschappelijk te kopen en te runnen. In iets meer dan een maand kochten 230 mensen een aandeel in de winkel, waaronder toeristen die het eiland ooit bezochten. Er werd in totaal ruim 80.000 pond opgehaald, omgerekend zo'n 92.000 euro, meldt BBC. Met het geld kan de winkel zeker vijf jaar open blijven en was er ook ruimte voor renovaties. De winkel is vorige week heropend.

"We hebben een kwetsbare bevolking en het wegvallen van de winkel had bijgedragen aan het gevoel van isolatie", zegt een van de initiatiefnemers van de overname tegen de BBC. Volgens hem had een gesloten winkel ertoe kunnen leiden dat veel inwoners het eiland zouden verlaten.

Lismore is een geliefde plek voor toeristen om wandeltours te maken en om naar de ongeveer 130 vogelsoorten te kijken die op en rond het eiland voorkomen.
Foto