Consternatie in Amsterdam over twee ontsnapte flamingo's. Waren ze weggevlogen uit dierentuin Artis? Of hadden deze exemplaren stadsdeel Noord uitgekozen om te overwinteren? Een oplettende (of was het een bezorgde) Amsterdammer belde de dierenambulance, om er daarna achter te komen dat hij zich lelijk had vergist.

Bij de dierenambulance keken ze waarschijnlijk wel even vreemd op toen ze gistermiddag ter plaatse kwamen. "We hadden melding gekregen dat er een flamingo op het balkon zat en een tweede op het dak van een Canta", schrijft de organisatie op X, voorheen Twitter. Maar deze grijze 'flamingo's' leken wel erg op doodnormale reigers, die ook in het waterrijke Amsterdam niet bepaald zeldzaam zijn.

"Met de kennis van vogelsoorten zit het wel goed daar", reageert ene Martine spottend op het bericht van de dierenambulance. Carla denkt geen flamingo of zelfs een reiger te herkennen op de beelden, maar een 'langpootmus'. Volgens Carla is een bijlesje biologie geen overbodige luxe voor de melder. "Plus een kleurentest." En Eefje vraagt zich af of de inwoners van Amsterdam-Noord soms niet over Google beschikken.

Met de reigers is het goed afgelopen. "We hebben ze bij kop, kont en vooral snavel gepakt en de hereniging der 'flamingo's' was een feit", schrijft de dierenambulance. De vogels zijn naar een groen stukje Amsterdam gebracht.
Filmpje