Snor, strakke zijscheiding en een strenge blik, viervoeters die op Hitler lijken gaan viraal op social media. De trend is in sommige gevallen best bizar. Niet enkel dieren, maar ook voorwerpen als theepotten of rookmelders wekken ineens herinneringen op van Hitler. We laten je zien waar je de grappigste Hitler-dubbels kunt vinden.

De Hitler-lookalikes zijn blijkbaar dermate fascinerend dat er hele webites voor zijn opgezet. Op catsthatlooklikehitler.com vind je de grootste collectie Hitler katten. De site dankt haar bekendheid aan een item bij de Graham Norton Show op de BBC. Het fragment is al meer dan 1,4 miljoen keer bekeken. Sindsdien is de website snel gegroeid. Je vind nu meer dan 8000 Hitler-lookalikes op de website. De eigenaar van de website, Paul Neve, reageert als volgt op kritiek: “Ik denk dat het gepast is om Hitler belachelijk te maken door hem te vergelijken met donzige, gekke poezen. Echte fans van deze katten noemen hun viervoeter dan ook vaak een Kittler of Kitler.

Waar komt de fascinatie voor katten die op Hitler lijken vandaan? Wij nemen aan dat het komt door het grote contrast tussen Hitler en een schattige kat. Wellicht dat ook de dominante houding van sommige katten een rol speelt. Er gaan immers geruchten dat ook katten tussen de dutjes door graag aan hun wereldheerschappij werken.

Wat we wel precies weten is hoe deze gekke kat aan zo’n opvallende vacht komt. Vaak hebben de katten een vachttekening onder de neus, en rond het oor en voorhoofd. Britse onderzoekers hebben in studies op muizen ontdekt dat de vachttekeningen het resultaat zijn van een genetisch defect. Dit defect vindt zijn oorsprong in de embryonale fase van een kat. Op dat moment vormt het lichaam te weinig kleurcellen, waardoor er niet genoeg is voor één geheel dekkende kleur van de vacht. De cellen worden vervolgens willekeurig verdeeld, en daardoor zien ze er soms bijzonder gek uit.

Een tijdgenoot en latere tegenstander van Hitler viel op door zijn karakteristieke baard. We hebben het over Josef Stalin.

Geen wonder dat ook deze man door kattenliefhebbers op de hak wordt genomen. Een van de katten die op Stalin lijkt kom uit Oslo en heeft bijna 20.000 volgers op Instagram onder de naam “Stalinthecat.” Het motto van dit beestje is een gezegde van Stalin: “Alleen honden zijn dankbaar.”

Oud president Trump staat niet alleen bekend om zijn ongebruikelijke huidskleur, maar ook om zijn ietwat vreemde kapsel. De echte internetters houden net zo veel van katten als grappen over Donald Trump, dus waarom beide niet combineren. En zo ontstond #trumpyourcat op Instagram, waar je meer dan 14.000 katten kunt zien die op Trump lijken. De gekke poezen hebben dan meestal een weelderige kattentoupetje. Deze look is vrij makkelijk na te bootsen, zeker bij langharige katten. Borstel je kat grondig en leg de bal met losse haren kunstig op het voorhoofd, en voila!

Een ding is duidelijk, deze katten zorgen voor een beetje humor bij enkele van de donkerste hoofdstukken van de geschiedenis.