Een schaap dat door de Britse pers ‘het eenzaamste schaap van Groot-Brittannië’ werd genoemd, is na twee jaar gered van de voet van een steile klif in het Schotse hoogland. Dat meldt de BBC.

Het dier, dat de naam Fiona kreeg, werd twee jaar geleden voor het eerst gespot door de Schotse Jill Turner tijdens een tocht met de kajak tussen Baltinore en Nigg voor de Schotse kust. Tijdens een recente trip zag Jill het dier opnieuw. In de twee jaar die het onfortuinlijke dier vastzat op dezelfde plek had het een lange, dikke vacht gekweekt. Britse kranten pikten het verhaal op en heel wat dierenliefhebbers en -organisaties bekommerden zich om het lot van Fiona, maar een reddingsoperatie zou ‘ongelooflijk ingewikkeld’ zijn, klonk het.

Toch besliste een groep van vijf schapenboeren om een reddingsactie op touw te zetten. Onder leiding van Cammy Wilson, een schapenscheerder uit Ayrshire en presentator van een landbouwprogramma op BBC, trok de groep ‘met zwaar materieel’ naar de klif. ,,We hebben het schaap tegen een ongelooflijk steile helling omhoog gekregen”, vertelt Wilson over de reddingsoperatie in een video op Facebook. Ondanks haar verwilderde vacht was het schaap in zeer goede gezondheid, voegt hij er nog aan toe. ,,Ze is in ongelooflijke conditie. Ze is overvet, het was een hele klus om haar die helling op te tillen”, lacht hij.
Foto

Aan BBC vertelt Wilson dat de reddingsoperatie misschien een beetje roekeloos was, toch heeft hij er geen spijt van. ,,Het enige verschil tussen ons als helden en idioten is een misstap,” zegt hij daarover. ,,Ik zou het zo weer doen, maar misschien niet morgen want ik ben doodop.”

Ook Fiona mag nog even bekomen van het avontuur alvorens haar vacht zal worden afgeschoren. Daarna zal ze overgebracht worden naar een boerderij.