Dat de fans van megaster Taylor Swift heel ver gaan voor hun idool, is geen geheim. Toch hebben een paar honderd 'Swifties' in Argentinië de lat nog een stukje hoger weten te leggen. Volgende week doet Swifts Eras Tour daar Buenos Aires aan. En sommige fans kamperen al sinds juni voor het stadion.
Foto

Ze delen in totaal vier kleine koepeltentjes, opgezet op de stoep bij het stadion van voetbalclub River Plate, waar komende week de concerten zijn. In elke tent kamperen ongeveer zestig Swifties. Niet allemaal tegelijk uiteraard: ze hebben onderling een schema opgesteld wie wanneer de tent bezet houdt.

Omdat ze vooral op onbegrip stuiten, zijn ze terughoudend naar de pers. Camera's willen ze al helemaal niet over de vloer. Maar voor een journalist van het toonaangevende muziekblog Pitchfork maakten ze een uitzondering. Al vertelt een 21-jarige vrouw wel dat ze anoniem wil blijven, omdat haar vader niet mag weten wat ze uitspookt elke keer als ze zogenaamd bij vrienden op bezoek gaat.

Een andere jonge vrouw, Carmen, vertelt over de vreemde reacties die ze krijgen. "Dan staat er om twee uur 's nachts iemand naast je tent te schreeuwen of je niet moet werken. Dan denk je toch: jij bent degene die midden in de nacht naast een tent staat te schreeuwen, moet jij morgen niet werken dan?"

Zo maken ze er straks, als de deuren bijna opengaan, gezamenlijk aanspraak op om als eerste het veld te bestormen op zoek naar de beste plaatsen. Onderling hebben ze afgesproken dat wie de meeste uren in de tenten heeft doorgebracht, de beste plaats krijgt. Daarvoor is een uitgebreide administratie opgetuigd. Van uur tot uur wordt afgetekend wie er in de tenten is, met de aantekening dat nachtelijke uren en de uren tijdens noodweer dubbel tellen.

Maar slecht weer is niet de voornaamste reden tot zorg. De tenten staan vlak naast de concertlocatie: het stadion van River Plate. Een topclub in Argentinië die elke thuiswedstrijd meer dan 80.000 supporters trekt, en waar het bovendien nogal eens onrustig is. De politie zet daarom hekken om de tenten heen en adviseert de Swifties een paar uurtjes niet uit de tent te komen. Dat ging de afgelopen maanden altijd goed.

Het hoeft nog maar een paar dagen goed te blijven gaan: 9 november is het eerste optreden van Taylor Swift. En wat dan? Daar maakt Carmen zich eigenlijk ook wel zorgen om: "Wat moet ik straks doen met al die tijd, als ik niet meer elke dag vriendschapsarmbandjes kan maken in een tentje? Een normaal mens worden?"