Dat producenten stoppen met het maken van slecht lopende producten, is niet gek. Toch is het vervelend voor mensen die er afhankelijk van zijn. Dat zie je nu Nutricia plotseling is gestopt met het maken van de Olvarit-maaltijd met bruine bonen, appel, rijst en rundvlees. Het is het enige dat sommige kinderen met de eetstoornis ARFID eten. Hun ouders zijn nu radeloos.

Bij de eetstoornis ARFID creƫer je een angst waarbij het je niet lukt om ander voedsel te eten dan je gewend bent. Serdal (10) kampt met deze eetstoornis. Hij eet acht van deze Olvarit-potjes per dag. "Hij is ook meervoudig verstandelijk beperkt, waardoor hij niet een andere inname kan. Het is heel vloeibaar en het is heel makkelijk weg te slikken, omdat hij dus niet die kauwbeweging kan maken", vertelt zijn moeder Mandy Oude Engberenk.

Maar nu Nutricia gestopt is met de productie van de Olvarit-maaltijd bruine bonen met appel, rijst en rundvlees, is Mandy bang en moedeloos: "Ik ben bang. Ik hoop echt dat Nutricia of Olvarit er wat mee gaat doen, want er zijn meer kinderen die dit probleem hebben."

Mandy probeert op elke mogelijke manier de potjes in te slaan voor haar zoon. Op dit moment heeft ze er nog 480 thuis liggen. Dat is genoeg voor twee maanden. "Als die potjes wegvallen, is er wel echt een probleem", zegt voedingsdeskundige Hanneke Goosen.

Als het echt moet, gaan ze volgens Hanneke op zoek naar een ander soort potje voor Serdal: "Maar dan is de vraag of hij het gaat accepteren en hoe lang dat gaat duren. Daar kan maanden overheen gaan. In de tussentijd moeten we er dan voor zorgen dat hij genoeg binnenkrijgt, zodat hij niet ondervoed raakt."

Fabrikant Nutricia laat aan Hart van Nederland weten dat het klopt dat deze maaltijd uit het assortiment is gehaald. Ze kunnen het zich voorstellen dat het verdwijnen van dit product vervelend kan zijn voor ouders van kinderen met ARFID, maar dat ze niet wisten dat deze maaltijd zo'n belangrijke rol speelt bij deze doelgroep.

"Van de Olvarit-maaltijd bruine bonen, rundvlees, appel, rijst hebben wij toch nog een beperkte voorraad. Wij zullen met onze retailpartners bespreken hoe deze beschikbaar gemaakt kan worden. Wij zullen in gesprek treden met Stichting Kiem om hen op de hoogte te houden van een mogelijke oplossing", aldus de fabrikant.