BERLIJN (AP) - Het bestuur van een ziekenhuis in het westen van Duitsland heeft zijn spijt betuigd nadat bleek dat een van hun chirurgen een schoonmaker zo ver had gekregen om hem te helpen bij een teenamputatie.
De openbare omroep SWR meldde vrijdag dat het incident in het Universitair Ziekenhuis van Mainz, dat in 2020 plaatsvond, niet tot complicaties voor de patiënt heeft geleid, maar de arts is inmiddels ontslagen.
De directeur van het ziekenhuis, Norbert Pfeiffer, zei dat de chirurg ten onrechte had besloten om door te gaan met de routineprocedure, hoewel er geen gekwalificeerde assistent beschikbaar was, meldde SWR.

Toen de patiënt, die onder plaatselijke verdoving was gebracht, rusteloos werd, vroeg de arts een schoonmaker in de buurt om het been van de man vast te houden en chirurgische instrumenten door te geven, aldus de lokale krant Mainzer Allgemeine Zeitung. De krant meldde dat de schoonmaker geen medische ervaring had.

Het incident kwam aan het licht nadat een ziekenhuismanager de schoonmaker - bebloede gaasjes in de hand - in de operatiekamer had gezien, zo meldde het.

"Dit had nooit mogen gebeuren", citeerde het Duitse persbureau DPA Pfeiffer.