Maar liefst 77 families en starters dachten de gelukkige kopers te zijn van woningen in de nieuwe wijk Brinckhorst in Den Haag, maar één bezwaarmaker gooit roet in het eten. Het groots opgezette project is stil komen te liggen en de kopers staan met lege handen.

De bezwaarmaker, Roel de Haas, heeft een scheepswerf die vlakbij het bouwterrein is gevestigd. Hij zegt bang te zijn dat bewoners gaan klagen over geluidsoverlast. "Ik ken genoeg voorbeelden van collega's die uiteindelijk ten onder zijn gegaan aan klagers uit de naaste omgeving."

De woningen komen bovendien te dicht bij zijn bedrijf, beweert De Haas. "Er ligt een uitspraak van de Raad van State dat er binnen honderd meter niet gebouwd mag worden." Hij is niet van plan om zijn bezwaar in te trekken. "Mijn bedrijf bestaat al 100 jaar en ik zou het graag willen doorgeven aan mijn kinderen."

Mocht het gebouw nog ooit gebouwd worden, dan kan een deel van de kopers het waarschijnlijk niet meer betalen. Voor veel van hen verloopt komende maand het hypotheekaanbod. "We hadden nu nog een lage rente die we nog kunnen verzilveren. Maar omdat die man zijn bezwaar niet intrekt, is dat binnenkort niet meer mogelijk", vertelt Jesse (24). Ook voor Helena (33) valt op dat moment het doek.

Ze zal voorlopig toch nog vastzitten aan haar slecht geïsoleerde huurwoning vol schimmel, vertelt ze in deze video:

De gemeente Den Haag laat in een schriftelijke reactie weten dat ze de grote zorgen bij de kopers erkent. "Tegelijkertijd heeft iedereen het recht om binnen zes weken bezwaar te maken op een verleende vergunning. Tot die zijn afgehandeld door de bezwarencommissie, is de omgevingsvergunning niet definitief."

Er is al meerdere malen contact geweest tussen de gemeente en de ondernemer over het nieuwbouwproject. "Zijn geuite bezwaar was niet eerder aan ons bekend gemaakt. Nadat dit bekend werd, heeft de gemeente meteen contact gezocht." Maar de woordvoerder benadrukt dat ze zich niet kunnen mengen in de bezwaarprocedure. "Dit is een proces dat zorgvuldig en door een onafhankelijke commissie moet worden doorlopen."

De afgelopen tijd zou de gemeente de zorgwekkende deadline van de kopers wel tijdens meerdere gesprekken hebben duidelijk gemaakt aan de bezwaarmaker.