Het parlementslid Yoshikazu Higashitani (51) wordt de eerste Japanner in de geschiedenis die uit het parlement wordt gezet zonder er ooit te zijn geweest. De man wordt geschorst omdat hij na zeven maanden nog steeds niet op zijn werk is komen opdagen.

Juli vorig jaar werd Higashitani verkozen tot parlementslid. Misschien niet zo gek dat hij veel stemmen kreeg, want de Japanner is een veelbekeken YouTuber, schrijft onder meer de krant The Japan Times.
Foto

Hij is in Japan beter bekend als GaaSyy, waar hij beroemdheden – als een echte roddelkoning – vanuit Dubai bekritiseert. Op het moment dat hij zijn YouTubekanaal sloot, vorig jaar, had hij meer dan een miljoen volgers.

En dat baantje is volgens Higashitani nou net de reden dat hij niet naar het parlement van Japan kan komen. Hij zegt namelijk te vrezen voor arrestatie als hij het land betreedt, omdat hij veel aangiftes van beroemdheden aan zijn broek heeft hangen van fraude en laster.

Maar daar had het parlement maling aan. Zijn collega's eisten vorige week dat Higashitani naar Tokio zou vliegen om in de Kamer zijn excuses aan te bieden voor zijn maandenlange afwezigheid. Het zou zijn laatste kans zijn om zijn functie te behouden.

Toen Higashitani niet kwam opdagen, maar wel een nieuwe YouTubevideo plaatste, werd de woede in Japan nog groter. De regering en de oppositie van Japan stemden er unaniem mee in om Higashitani officieel uit het parlement te zetten. "GaaSyy begrijpt de fundamenten van de democratie niet, die is gebaseerd op wetten en regels", zei Muneo Suzuki, hoofd van de tuchtcommissie van het parlement.

Morgen zal het Japanse Hogerhuis een definitief besluit nemen over de schorsing, maar dat lijkt een formaliteit.

Het is de zwaarste straf die je als parlementslid kunt krijgen. Sinds 1950 zou het slechts twee keer eerder zijn voorgekomen dat iemand werd geschorst vanwege aanhoudende afwezigheid. Maar het is voor het eerst dat een verkozen parlementslid geschorst wordt omdat hij nog nooit is verschenen in de Kamer.