Zonnepanelen bouwen op een dijk met gras is geen goed idee. Het gras onder de panelen gaat dood en daarmee wordt de stevigheid van de dijk aangetast.

Een proef die TNO samen met het waterschap deed vlakbij Vlissingen, wordt daarom voortijdig gestopt, meldt Omroep Zeeland. De proef zou drie jaar duren, maar die eindigt nu al na twee jaar.

"Zonne-energie opgewekt op dijken heeft een grote potentie", schreef onderzoeksinstituut TNO bij het begin van de proef in de gemeente Ritthem. Nederland telt zo'n 17.000 kilometer aan waterkeringen, voornamelijk dijken. Ongeveer 1600 kilometer daarvan zou geschikt zijn om zonnepanelen op te leggen.

Maar de eerste resultaten van de proef stellen teleur. "Systemen waarbij de grasbekleding van de dijk grotendeels wordt beschaduwd door de zonnepanelen zijn vooralsnog niet geschikt, omdat de kwaliteit van de grasmat snel verslechtert", aldus TNO nu op de website.

Dat is slecht nieuws, want de grasmat is volgens het onderzoeksinstituut essentieel voor de dijkveiligheid. Gras voorkomt dat het dijklichaam erodeert. "Er is op een aantal manieren geprobeerd het licht op de juiste plekken te krijgen, maar nog niet met het gewenste resultaat", stelt Maarten Dörenkämper van TNO vast.

Toch geeft Dörenkämper de moed niet op. Je zou het gras op de dijk kunnen vervangen door bijvoorbeeld baksteen, asfalt of betonplaten. "Daarbij hoeft geen rekening te worden gehouden met de kwaliteit van de grasbekleding en is daarmee eenvoudiger en veelbelovend."

Bijkomend voordeel: op verharde dijkvlakken kun je snel beginnen met het plaatsen van zonnepanelen, zonder veel aanvullend onderzoek. "Op plekken waar veel recreatie is moet je dat niet willen, daar is geen maatschappelijk draagvlak voor. Op dijken die meer afgelegen liggen, met een industrieel karakter, past het beter."