In een wijnstreek in het uiterste noordoosten van Oostenrijk zijn zes kinderen in een wijnkelder ontdekt, die nergens staan ingeschreven en bij de overheden niet bekend waren. De vermoedelijke vader van 54 is aangehouden.

Het gaat om een baby en vijf kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De vermoedelijke vader en zijn 40-jarige partner hebben verklaard dat het hun natuurlijke kinderen zijn en dat ze in Engeland zouden zijn geboren.

De kinderen werden ontdekt in Hadres, dat in het 'Weinviertel' ten noorden van Wenen ligt.

Volgens de politie loopt het onderzoek naar de identiteit van de kinderen nog. De burgemeester van Hadres meldt aan de Oostenrijkse krant OE24 dat de kinderen niet verwaarloosd zijn en dat ze twee weken geleden nog op straat zijn gezien.

De gemeente besloot donderdagmiddag poolshoogte te nemen bij de kelder, nadat omwonenden hadden gezegd dat er kinderstemmen te horen waren en dat die verstomden als mensen in de buurt van de ingang kwamen.

Het was inmiddels bekend dat een man die als 'Reichsbürger' bekendstond, zich in de kelders had teruggetrokken. Hij was door de gemeente gewaarschuwd dat hij daar niet mocht wonen. De twee ambtenaren die gingen kijken, werden met pepperspray bespoten en vluchtten een wijngaard in. Volgens Oostenrijkse media belden ze vervolgens de politie, die ingreep.

De zaak doet denken aan de vondst in het Drentse Ruinerwold in 2019, waar een vader met zes kinderen jarenlang op een boerderij compleet afgezonderd van de buitenwereld bleek te leven.

In Oostenrijkse media wordt de gruwelijke zaak Fritzl in herinnering geroepen. Een man in het Neder-Oostenrijkse Amstetten, Josef Fritzl, hield in een geluiddichte speciale kelder zijn dochter 24 jaar gevangen en van de buitenwereld afgesloten, terwijl hij haar misbruikte. Hij verwekte ook kinderen van wie er enkelen ook permanent in de kelder bleven, tot de ontdekking van het drama in 2008. Fritzl kreeg levenslang.