Een man was zo boos over een bekeuring die zijn zoon had gekregen dat hij opdracht gaf om een gerichte aanslag te plegen op de woning van een politieagent in Best. Dat blijkt uit een voorlopig recherche-onderzoek. De aanslag had grote impact op het gezin van de agent en op het voltallige politiekorps. ,,De maatschappij verhardt en de polarisatie neemt toe. Ik denk dat we nog lang niet op een keerpunt zitten”, zegt Xander Simonis, voorzitter van politiebond ANPV.

De politie hield woensdag twee mannen aan die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in december 2020. In de nacht ging er een zwaar explosief bij de woning af en ontstond er brand. De bom - bestaand uit zwaar vuurwerk en brandstof - veroorzaakte forse schade aan het huis waarin de vrouw en de twee jonge kinderen van de wijkagent lagen te slapen. Zo raakte de garagedeur ontzet en sprongen enkele ruiten kapot. Ook de auto's van de bewoners en de woning van de buren liepen schade op.
Foto

Het gezin van de agent bleef ongedeerd, maar volgens de politie had dit mede door de ‘grote kracht van de explosie’ veel ernstiger kunnen aflopen. ,,Het leek alsof de wereld verging, zo hard was de klap”, vertelde een buurtbewoonster destijds.

De opgepakte mannen zijn een 42-jarige inwoner uit Waalre, die de vermoedelijke opdrachtgever is, en een 24-jarige man uit Best. Hij zou de uitvoerder zijn geweest. Op het explosief is vermoedelijk zijn dna gevonden, laat de politie weten. Ook is er een tot op heden onbekend vrouwelijk DNA-spoor aangetroffen op de bom. Daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

De opdrachtgever, die de politie ziet als hoofdverdachte, werd voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Die besloot zijn voorarrest met veertien dagen te verlengen.