In de discussie over de vraag of de Orthodoxe Kerk in het wereldberoemde Holenklooster in Kiev moet blijven, heeft de Oekraïense regering de kerk uitdrukkelijk opgeroepen om zich te distantiëren van Moskou.

"Als je geen banden hebt met Rusland, zeg dan officieel vaarwel, zeg dat de Russische president Vladimir Poetin Satan is", zei de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, Oleksij Danilov op tv dinsdag. De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill is ook een duivel, zei Danilov.

Tot mei stond de Oekraïens-Orthodoxe Kerk onder leiding van de patriarch van Moskou. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk wees op dat moment Moskou af en veroordeelde de Russische oorlog tegen Oekraïne. Maar de Oekraïense autoriteiten blijven de Kerk ervan verdenken dat ze collaboreert met Moskou. De gebouwen van de Kerk werden meermaals doorzocht.

Het huurcontract van de Kerk voor het historische Holenklooster in Kiev werd aan het eind van het jaar opgezegd. Het hoofd van het klooster, metropoliet Pavel Lebed, uitte daarop kritiek op de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vroeg om te mogen blijven.